Mat og oppskrifter

Torils hjemmelagede fiskekaker med urter.

image

1-2 kg Skinn og beinfri hvitfisk. ( lyr,steinbit,torsk,hyse)
2-3 egg
Melk/vann
1ss potetemel
1 løk
3-4 fedd hvitløk
1/2-1 rød chilli
Fersk ingefær
Muskattnøtt
Persille
Koriander
Pepper
Litt salt/ tricomare urtesalt
Lime

Mal fisken to ganger sammen med løken. Bland inn egg og potetemel. Mengde veske varierer mye i forhold til om fisken har vært fryst eller er fersk. (Melk kan sløyfes for allergikere) Spe litt og litt til passe konsistens. Tilsett urter og krydder. Avslutt med saltet for det trengs mye mindre siden de inneholder så mye urter. Stekes i olje.

Tilbehør kan varierer mye. De kan serveres i grove pitabrød med salat. Det finnes forskjellige typer sunne sauser – dipper som som smaker godt til. Brukes gresk yougurt eller mager kesam som base så fungerer det bra. Urter som for eks persille eller mynte i smaker godt. Eller en dressing av olivenolje, sitron eller lime urter og hvitløk. Grønnsaker og salater etter sesong og hva man liker.

Knekkebrød med valnøtter

mat

2 dl linfrø
3 dl valnøtter
2 dl gresskarfrø
1 dl kli
2 dl seamfrø
3 dl havregryn
3 dl rug sammalt grov
1 ss honning
6 dl vann
salt

Finhakk valnøttene, og hakk gjerne gresskarfrøene litt også. Rør ut honningen i litt varmt vann, og ha i mer vann slik at det blir 7 dl til sammen. Bland sammen alt av mel, nøtter og frø, ha i en liten klype salt, og bland deretter nedi honningvannet.

Ta bakepapir på to stekebrett, fordel deigen på de to brettene, og smør utover med slikkepott.

Stek begge brettene i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Ta dem ut, skjær deigen i ruter til passelig store knekkebrød, og sett dem inn i ovnen igjen i ca. 35 minutter. Hvis du husker det, kan du godt bytte halvveis slik at de som står øverst settes nederst i ovnen og omvendt.

Ta ut brettene, løsne knekkebrødene forsiktig, og legg dem på en rist. Hvis du ikke har to rister, kan du godt legge halvparten av knekkebrødene på en stekeplate uten stekepapir. Sett begge brettene inn i ovnen på ca. 80 grader med en liten gløtt på ovnsdøren. Der skal de stå i 2, gjerne 3 timer. Hvis de ikke er sprø, la dem stå enda litt lengre. Ta dem ut, avkjøl på rist, og oppbevar i en lufttett boks (www.bramat.no).